”Saimme projektista enemmän hyötyä kuin odotimmekaan! Opiskelijat löysivät käyttäjien kokemuksia analysoimalla verkkopalvelumme keskeiset kehittämiskohteet, ja tuottivat hyvin konkreettisia ehdotuksia ongelmien ratkaisemiseksi. Opiskelijoiden kanssa työskenteleminen oli helppoa ja sujuvaa, sillä opiskelijoilla oli hyvät pohjatiedot aiheesta ja he olivat itseohjautuvia. Teemme mielellämme yhteistyötä Projektiässät-opiskelijoiden kanssa jatkossakin, kun uusia kehittämistarpeita nousee esiin.”
Juha Pulmuranta, hankesuunnittelija, Lounaistieto-tiimi
Asiakas:
Varsinais-Suomen liitto koordinoi Lounais-Suomen aluetietopalvelua, Lounaistietoa. Lounaistiedon verkkopalvelun käyttäjiä ovat erityisesti kunnat ja viranomaiset, mutta myös yritykset, järjestöt, media ja kansalaiset.
Projekti:
Lounaistiedon verkkopalveluun on koottu avoimia tietoaineistoja tilastoista paikkatietoihin. Verkkopalvelusta oli juuri julkaistu beta-versio ja palvelun kehittämiseksi kaivattiin tietoa käytettävyydestä: miten hyvin käyttäjät löytävät tarvitsemansa tiedon ja miten miellyttävänä palvelun käyttöä pidetään. Lisäksi kehittäjätiimi kaipasi kehitysehdotuksia sekä käytettävyyden parantamiseksi että palvelun viestinnän kehittämiseksi.
Tiimi:
Projektitiimiin valikoitui neljä Turun yliopiston opiskelijaa: Arla Hillner, Mari Isomäki, Essi Ratia ja Karina Voronkova. Opiskelijoiden opiskelutaustoista löytyi osaamista paikkatiedosta ja sen esittämisestä ja hyödyntämisestä, tietojärjestelmien käytettävyydestä, viestinnästä ja poliittisista järjestelmistä ja päätöksenteosta. Lisäksi tiimin jäsenillä oli käytännön kokemusta paikkatiedon ja tietojärjestelmien parissa työskentelemisestä, erilaisista viestintätehtävistä, sekä julkishallinnon organisaatioissa työskentelystä.
Tulokset:
Tiimi testasi verkkopalvelua yhdessä ensisijaisen käyttäjäryhmän, kuntatyöntekijöiden kanssa, ja löysi keskeisimmät ongelmakohdat ja käyttäjän kohtaamat haasteet. Projektissa tuotettiin Lounaistieto-palvelun kehittäjätiimille konkreettisia ehdotuksia siitä, miten havaitut ongelmat voitaisiin ratkaista ja palvelua kehittää käyttäjäystävällisemmäksi.